Vücudumuzun kemik ya da yumuşak dokularında bulunabilen, çoğunlukla içerisinde sıvı bulundurabilen, çevresi yumuşak doku ile kaplanmış olan boşluklara kist denir. Kistlere vücudun her yerinde rastlanabilir ama en çok kist çene bölgesinde oluşmaktadır.
Çene kistleri tehlikeli midir?
Çenedeki kistler inflamatuar ve gelişimsel nedenlere bağlı olarak oluşmaktadır. Genelde zararsız olup kötü huylu tümör olmazlar fakat zamanla büyüyerek kozmetik ve fonksiyonel bozukluklara neden olabilirler. Çenedeki kist boyutlarına ve çeşidine göre uygun yöntem kullanılarak alınmalıdır. Eğer kötü huylu tümör meyili varsa hızlı bir şekilde müdahale edilip alınması gerekir.
Çene kistleri tedavisi
Çenede oluşan kistler cerrahi yöntem ile tedavi edilir. Uygulanacak cerrahi yöntem kistin türüne göre değişir. Marsüpiyalizasyon işlemi yapılarak kistin içindeki basıncın azaltılarak kistin küçülmesi sağlanır. Enükleasyon ise kistin çevresindeki epitel dokusuyla çıkarılmasıdır.
Rezeksiyon; kistin etrafındaki sağlam kemik dokusuyla birlikte çıkarılmasıdır. Alınacak kistin boyutuna göre genel ya da lokal anestezi kullanılır. Operasyon esnasında şu işlemler uygulanır;
- Diş eti ve ilgili kemiğin bir kısmı kaldırılır
- Ulaşılan kist olduğu yerden alınır ve etrafı temizlenir
- Temizlenen bölge dikişler ile kapatılır
- Alınan parça kontrol amaçlı patolojiye gönderilir.