Diş dolgusu nedir?
Çürümüş bir dişin çürüklerinin temizlenmesi işlemi sonrasında oluşan boşluğun ya da kırık gibi çeşitli nedenlerle oluşan doku kayıplarının, dişin kendi formuna uygun olacak şekilde bir madde ile doldurulmasına, dolgu denir. Madde kaybı olan dişe, doğal fonksiyonunu ve görüntüsünü kazandırma işlemidir. Dişte oluşan boşluklara bakteri girişini önleyip çürüğün ilerlemesini durdurmak için mutlaka diş dolgusu yapılmalıdır.
Diş dolgusu nasıl yapılır?
- Diş filmi çekilerek dolgu yapılacak yer tespit edilir.
- Diş hekimi aletleri ile dişin içi ve çevresi temizlenir.
- Hastaya uygulanacak diş dolgu malzemesi seçilir.
- Diş dolgu malzemesi temizlenen yere koyulur ve dişin şekline uygun olarak şekillendirilir.
- Diş hekimi dişe konulan dolgu malzemesini ya kendi sertleştirir ya da malzeme zamanla sertleşir.
- Diş dolgu işleminden sonra diş hekimi hastanın hissiyatına göre dolgu üzerinde, kesme ve inceltme işlemleri yaparak dolguya son şeklini verir.
Genelde diş dolgusu işlemi üstteki gibi yapılır ve tek seansta bitirilir, fakat bazen laboratuvar ile birlikte yapılan dolgu işlemlerinde süre ve seanslar farklılık gösterebilir.
Diş dolgu malzemeleri
Dişte oluşan kırık, çürük veya madde kayıplarında oluşan boşlukların dişe uygun maddeler ile doldurulması gerekir. Boşaluk oluştuktan sonra dolgu işlemi yapılmazsa diş çürüyebilir ya da mevcut çürüme büyüyebilir buda hem diş ağrısına hemde pulpanın etkilenmesine yol açabilir. Bu sebeple her hangi bir sebepten dişte oluşan boşluklara diş hekimi tarafından dolgu yapılır. Günümüzde uygulanan farklı diş dolgu malzemeleri bulunmaktadır.
- Kompozit Dolgu: Diş hekimleri tarafından en çok kullanılan diş dolgu malzemesidir. Diş dokularına estetik olarak uyumlu olduğu için tercih edilir Kompozit diş dolgusu, büyük boşlukların doldurulmasında pek önerilmez, çünkü kırılgan yapısı dayanıklı değildir. Özellikle dişin ön kısmı ve görünen kısımlarına uygulanır.
- İnley – Onley Dolgu: Metalden, seramikten, kompozitten yapılabilir. Dişin çürük kısmı temizlendikten sonra yapılacak olan dolgunun laboratuvar ortamında yapılması için hasta ağzının ölçüsü ya da taraması alınır.
- Porselen Dolgu: Estetik açıdan dişlere güzel uyum sağlayan dolgu malzemesidir. Porselen maddeden, laboratuvar ortamında hazırlanır. Maliyeti altın dolgu fiyatlarına yakındır. Görüntüsü doğal diş görüntüsüne çok yakındır. Labaratuvarda hazırlanır hasta ağzına uygulanır.
- Amalgam Dolgu: Halk arasında metal dolgu ya da gümüş dolguda denir. İçeriği gümüş, bakır, kalay ve civadan oluşur. Görüntüsü açısından hasta tarafından çok tercih edilmese de arka dişlerde kullanılabilir. Gayet sağlam ve uzun ömürlü olmasına rağmen özellikle yerleştirme ve ağızdan çıkarılma seanslarında oldukça fazla miktarda civa serbestleyip kana karışmasına sebep olabilir. Ancak ağızda zaten var olan daha önceden yapılmış bir amalgam dolgunun salgıladığı civa miktarı önemsenmeyecek ölçüdedir.
- Altın Dolgu: En sağlam ve uzun ömürlü dolgu malzemesi olmakla beraber en pahalı dolgu malzemesidir çünkü içeriğinde altın ihtiva eder. Diş hekimi açısından da en uğraş verici dolgu malzemesidir. Dolgu yapılacak boşluğun hazırlanarak ölçüsü ya da taraması alınır laboratuvar işlemleri ile beraber hazırlanır, araya labaratuvar girdiği için tek seansta bitmez. Günümüzde çok tercih edilmemektedir.
Diş dolgusu ne kadar dayanır?
Dişe uygulanan dolgu malzemesinin dayanıklığı daha çok hastanın dişlerine ne kadar bakım yaptığı ile alakalı bir durumdur. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler, dişlerin günde 2 kere fırçalanmaması, tütün ve türevlerinin tüketilmesi, alkol ve gazoz gibi asitli içeceklerin tüketilmesi, tırnak kemirme rahatsızlığı ve diş sıkma rahatsızlıkları gibi alışkanlıklar diş dolgusunun dayanabilme süresini belirler.
Diş dolgusu fiyatı
Diş dolgusunun fiyatı işlem yapılacak olan dişe, dişteki madde kaybının miktarına, seçilecek dolgu malzemesi çeşidine göre değişkenlik gösterir. Kanun gereği internet sitesinden fiyat veremiyoruz. Kliniğimizde uygulanan avantajlı fiyatlara ulaşmak için lütfen bizimle irtibata geçiniz.