Şeffaf diş teli, geleneksel diş tellerinin yarattığı bariz estetik yoksunu görüntünün aksine, çok daha az görünür bir diş teli tedavisi sunmaktadır. Şeffaf diş telleri, özellikle diş dizilimi bozukluklarından mustarip olan hastaların ortodonti tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olup, metal diş tellerine bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Eğer siz de diş estetiği tedavisi yaptırmak istiyor ancak tedaviyi yaptırırken kozmetik açıdan gülüşünüzün ve fiziksel görünümünüzün bozulmasını istemiyorsanız, şeffaf diş estetiği prosedürlerini araştırabilir ve uygun bir aday olup olmadığınızı tespit edebilirsiniz. Günümüzde ortodonti tedavi yöntemleri arasında en çok tercih edilen ve en popüler olan tedavi yöntemleri arasında şeffaf diş telleri başı çekmektedir.
Şeffaf Diş Teli Nedir, Ne İşe Yarar?
Şeffaf diş teli, aslında görünmez ortodonti tedavisinin en önemli kilit parçası rolünü oynar. Şeffaf diş telleri tedavisinde temel olarak şeffaf braketler kullanılır. Bu braketlerin görünmez ortodonti yöntemlerindeki yerini daha iyi anlamak için görünmeyen ortodontiye değinmek gerekir.
Görünmez diş teli tedavileri arasında üç temel yöntem mevcuttur: Şeffaf plak, şeffaf braket ve lingual ortodonti apareyleri. Lingual ortodonti, dişlerin ön kısmından ziyade iç kısmında konumlanan apareyler kullanılır. Bu yöntem, her ne kadar geleneksel metal diş telleri kadar yaygın olarak kullanılan bir yöntem olmasa da bazı spesifik durumlarda ideal ortodonti tedavisi olarak tavsiye edilmektedir. Bir diğer görünmez ortodonti tedavisi olan şeffaf plak tedavisi ise bir dizi plastik plağın oluşumundan meydana gelir. İnvisalign ya da incognito olarak da geçen bu şeffaf plaklar, hastaya iki haftada bir verilerek düzenli olarak kullanılması istenir. Her bir plak dizisi, bir öncekinden daha sıkı olmakla birlikte dişleri istenen pozisyonlara doğru itmekle görevlidir. Aynı şekilde kişi, şeffaf plaklar eşliğinde estetik açıdan da büyük bir konfor satın almış olur; zira bu plaklar çıplak gözle neredeyse görünmeyecek kadar şeffaf ve ince olur.
Son olarak görünmez ortodonti tedavileri arasında yer alan bir diğer yöntem de burada bahsettiğimiz şeffaf diş teli yöntemidir. En basit hali ile tanımlayacak olursak aslında şeffaf diş telleri, konvansiyonel olarak kullanılan metal diş tellerinin şeffaf versiyonlarıdır. Bu sayede daha az görünür olan şeffaf diş telleri, hastaya konforlu ve estetik bir kullanım vaat ederler.
Şeffaf Diş Teli Çeşitleri Neler?
Metal braketlerin kabaca şeffaf ve daha az versiyonu olan şeffaf diş telleri, bu alanda uzmanlaşmış ortodonti uzmanları tarafından tasarlanarak üretilmekte ve klinik laboratuvarlardan özel ölçü eşliğinde çıkmaktadır. Şeffaf diş teli üretiminde kullanılan braket malzemesi, tedavinin başarısı için oldukça önemli bir unsurdur. Ortodonti uzmanı bu kararı verirken hastanın spesifik olarak problemini tespit etmeli, problemin kökünü bulmalı ve ona uygun olacak bir şeffaf diş teli çeşidi üretilmesini sağlamalıdır. Sert plastikten üretilen braketler, en düşük maliyete sahip olan braketler olarak karşımıza çıkar, bu yüzden de şeffaf diş teli fiyatları arasında en bütçe dostu diş teli çeşidi olarak bilinir. Bununla birlikte plastik braketler esneklik konusunda bazı durumlarda istenen performansı gösterme konusunda yetersiz kalabilir. Plastik, gereğinden fazla esnek davranabildiği için dişleri tam olarak arzu edilen pozisyona ve yöne doğru yönlendirme konusunda başarısız olabilir. Bu da şeffaf diş teli tedavisinin yüzde yüz başarıya ulaşmasına engel teşkil edebilmektedir.
Şeffaf diş teli tedavisinde başvurulan bir diğer madde de seramiktir. Söz konusu ortodonti tedavisi olduğu zaman en güvenilir ve dayanıklı malzemelerden biri olarak nam yapmış olan seramik, bu unvanını şeffaf diş teli tedavilerinde de konuşturmaktadır. Seramik braketler, plastiğin aksine esneklik konusunda çok daha başarılı bir performans sergiler. Dişleri istenen konuma itme konusunda sağlam bir şekilde çalışan şeffaf seramik braketler, özellikle iyi işçilikten çıktıkları takdirde yüzde yüze yakın başarı oranı sağlarlar. Bununla birlikte belirtmekte fayda vardır ki seramik braketlerin uygulandığı esnada dişlere çok iyi yapıştırılması ve sabitlenmesi gerekmektedir. Ağız içinde oluşabilecek en ufak boşluk bile hastanın uzun vadede ciddi rahatsızlıklar çekmesine neden olabilir.
Son olarak şeffaf diş teli tedavisinde kullanımına başvurulan bir diğer malzeme de safirdir. Her ne kadar plastik ya da seramik kadar yaygın bir kullanım alanına sahip olmasa da, safir de şeffaf diş tellerinde kullanılan ve randıman veren bir materyaldir. Elbette safir, saydığımız bu üç malzeme arasında maliyeti ve fiyatı en yüksek olan malzemedir. Hem estetik hem performans açısından yüksek verim sağlayan bir materyal olduğu için fiyatının yüksek olmasına rağmen safir de şeffaf diş tellerinde tercih edilebilmektedir.
Bu üç materyal arasından hangisinin sizin için daha uygun olduğuna ise elbette diş hekiminiz karar verecektir.
Şeffaf Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şeffaf diş teli tedavisi, birkaç aşamadan oluşan bir prosedürdür. Şeffaf diş teli uygulamasında aslında metal diş teli uygulaması ile neredeyse birebir aynı aşamalar izlenir. Bu iki tedavi yöntemi arasındaki en temel fark ise elbette kullanılan malzemedir. Metal diş tellerinde hem braket, hem de braketleri tutan teller metalden üretilir. Şeffaf diş teli uygulamasında ise braketler, şeffaflık sağlayan porselen, plastik ya da safirden elde edilebilmektedir.
Az önce de değinmiş olduğumuz gibi şeffaf diş teli tedavileri, tıpkı metal diş tellerinde olduğu gibi aşamalardan geçerek uygulanır. Alanında bilgili ve tecrübeli diş hekiminiz, önce ağzınızı kapsamlı bir biçimde muayene eder ve diş dizilimi bozukluklarının yapısını tespit ederek en uygun tedavi planına karar verir. Şeffaf diş telleri kullanımına uygun bir aday olduğunuz kararına varıldıktan sonra ağzınızdan ve dişlerinizden detaylı bir ölçüm alınır. Alınan ölçüler, klinik laboratuvara gönderilerek şeffaf diş tellerinin üretimine başlanır. Bazı durumlarda kişisel taleplere göre şeffaf braketleri tutacak olan tellerin de farklı bir renkte üretilmesi talep edilebilmektedir.
Üretim tamamlandıktan ve şeffaf diş telleri ortodonti uzmanınıza teslim edildikten sonra sıra, onların dişlerinize yerleştirilmesine gelir. Her bir braket, dikkatli ve özenli bir biçimde tek tek dişlerin üzerine yerleştirilir ve sabitlenir. Sabitlenen şeffaf diş telleri ağzınızdaki son konumlarını aldıktan sonra şeffaf diş teli tedaviniz sona ermiş olur. Doktorunuzun talimatlarına uyduğunuz ve tüm tavsiyelerini dikkate aldığınız sürece tedavinizin ortalama 6 ay içerisinde tamamlanması beklenir. Elbette daha komplike diş dizilimi bozukluklarında bu tedavi süresinin uzaması olasıdır.