Diş teli tedavisi
Halk arasında ortodonti dendiğinde akla gelen ilk kavram, diş telidir. Diş telleri, günümüzde de çok sık başvurulan ve en yüksek etki alanına sahip ortodonti tedavileri arasında yer alır. Kabaca diş teli olarak ifade edilen aslında dişler üzerine uygulanan braketler ve bu braketlere bağlanan ark telleridir. Diş telleri de kendi içerisinde ayrılır ve farklı ihtiyaçlara yönelik olarak kullanılabilir.
Diş teli çeşitleri nelerdir?
Diş teli tedavisinde kullanılacak olan diş teli çeşidi, hastanın problemine, yapılacak tedavinin çeşidine ve hastanın bütçesine göre seçilir.
- Metal Diş Teli: Metal diş telleri, en geleneksel diş teli yöntemi olarak bilinir. Maliyetlerinin nispeten ucuz olması ve tedavi esnasında sürtünme kuvvetinin azlığı nedeni ile tercih edilen metal diş telleri genellikle paslanmak çelikten üretilir. Dişlerin ön yüzeyine uygun pozisyonda yerleştirilen metal braketlere, uygun form ve kalınlıkta bir ark teli bağlanarak diş hareketi sağlanır. Metal diş tellerinin en büyük avantajı bütçe dostu bir yöntem olması iken en büyük eksisi maalesef en görünür ortodonti tedavisi olmasıdır.
- Porselen Diş Teli: Halk arasında porselen diş teli olarak adlandırılan bu diş teli diş hekimleri arasında estetik diş teli olarak geçer. Porselen diş tellerinin metal diş tellerinden farkı, braket üretiminde kullanılan materyalin metal yerine porselen veya kompozit materyallerden üretilmiş olmasıdır. Bu bağlamda metal diş tellerine oranla daha az görünür olan estetik braketler, dişin doğal rengine yakın bir görünüme sahiptir. Maliyet olarak metal braketlerden daha pahalı olmasına rağmen estetik özellikleri hastaların estetik diş tellerini tercih etmelerindeki en önemli etkendir. Günümüzde oldukça gelişen estetik braketler, metal braketlere yakın çalışma mekaniği sağlamaktadır.
- Şeffaf Diş Teli: En estetik diş teli çözümü olarak bilinir. Şeffaf diş teli tedavi yönteminde hastaya metal diş telleri ya da braketler yerine BPA içermeyen şeffaf görünümlü ve hareketli aparey verilir. Bu aparey, dişlerin ebatları ile birebir uyumludur ve dişlere tam oturmak üzere tasarlanmıştır. Tamamen şeffaf olan plaklar, bu özellikleri sayesinde neredeyse gözle görünmezler; bu yüzden de hastalar ortodonti tedavisi olduklarını belli bile etmeyecek kadar konforlu bir tedavi sürecinden geçerler.
Diş teli nasıl takılır?
Öncelikle bir ortodonti uzmanından randevu almalı ve ayrıntılı bir muayene olmalısınız. Bu muayenede hekiminiz gereken röntgenlerinizi inceleyecek ve ağız içi ve ağız dışı klinik muayenenizi yapacaktır. Ayrıca ağız içi tarama cihazı ile dişlerinizin üç boyutlu simülasyonunu oluşturacak ve size uygun tedavi seçeneklerini anlatarak tedavi sonucunda dişlerinizin nasıl bir görünüme sahip olacağını size gösterecektir.
İlk muayene
Diş teli tedavisine başlamadan önce varsa dişlerde bulunan çürükler ve dişeti rahatsızlıkları tedavi edilmeli ve gereken ağız hijyeni sağlanmalıdır. Sonrasında ortodonti uzmanı dişlerinizdeki bozuklukları düzeltmek için tedaviye başlayabilir. Uygulanan tedavi tekniğinden bağımsız olarak ilk muayenede hastanın başlangıç kayıtları alınır. Bunlar hastanın ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları, röntgenleri ve ağız içi tarama kayıtlarıdır. Genelde toplumda diş teli taktırma işlemi acı veren bir işlem gibi düşünülür ancak bu işlem kesinlikle acı hissettirmez. Temizlenen dişlere diş teli şu aşamalar ile yerleştirilir.
- Dudakları aralamak ve doktora kolay çalışma ortamı sağlayabilmek adına, ağıza dudak aralayıcı aparey takılır. Bu aparaye ekartör denir.
- Diş teli takılırken, ara ara hastanın ağız kuruluğunu sağlayacak tükürük izole malzemeleri kullanılır. Diş teli takılırken hastanın ağzı kuru olmalıdır.
- Doktorunuz dişlerinizin yüzeyini temizlemek ve braketlerin yapışmasını sağlamak için pürüzlendirme işlemi yapacaktır.
- Daha sonra Tek tek tüm dişlere braketler özel yapıştırıcılar ile yapıştırılır.
- Dişin etrafına sızan yapıştırıcılar varsa, temizlenir.
- Yapıştırıcılara sertleştirme (polimerizasyon) işlemi yapılır ve diş teli tüm dişlere takılmış olur.
- Ark teli metal veya elastik ligatürler yardımı ile braketlere bağlanır. Eğer braketler kapaklı seçilmiş ise ligatüre gerek kalmadan ark teli kapakların içine yerleştirilebilir.
Diş teli ne kadar sürede takılır?
Doktorunuz tedavinizin planına göre braket ve ark telini alt veya üst çeneye uygulayarak başlayabilir. Veya her iki çeneye birlikte bu işlemi yapabilir. Başlangıç kayıtları alınmasıyla birlikte her iki çeneye bu işlemin yapılması ortalama 1 saat sürer.
Diş teli fiyatları
Ortodonti veya diş teli fiyatlarını muayene öncesi verebilmek çok zordur. Hastanın dişlerinde veya çenelerindeki bozukluğun miktarı, uygulanacak tedavi planı, seçilecek tedavi yöntemi ve hastanın seçimleri diş teli fiyatında etkilidir. Bu sebep ile diş teli fiyatını ve ortodonti tedavi ücretini öğrenebilmek için kliniğimizde sizi muayene etmek için bekleriz. Lütfen bizimle irtibata geçin.