Diş beyazlatma nedir?
Diş beyazlatma, bazı kaynaklarda bleaching olarak da bilinir. En temel tanımı ile diş beyazlatma, dişleri bir yada birkaç ton daha açık hale getirmek ve üzerindeki lekeleri, renk bozukluklarını ortadan kaldırmak amacını taşıyan bir diş estetiği işlemi olarak bilinir. En popüler kozmetik diş prosedürleri arasında yer alan diş beyazlatma etkisi ile gözle görünür bir estetik fark yaratır.
Dişler neden sararır?
Diş beyazlatma yaptıranların büyük bir kısmı, dişlerinde bariz bir sararma ya da renk değişimi fark ettikleri anda bu yönteme başvururlar. Bu noktada diş beyazlatma yöntemlerine değinmeden önce dişlerin neden sarardığına detaylıca bakmak gerekir. Peki dişlerimiz neden sararır? Bunun pek çok farklı sebebi olabilir, ancak dişlerin sararmasına sebebiyet veren en temel faktörlerin arasında elbette aşırı derecede çay, kahve ve sigara tüketimi gelir. Dişlerimizin sararmaya başlamasının altındaki bir diğer temel sebep de aslında yaşlanmadır. Tıpkı saçların yaşlandıkça beyazlaması gibi, dişler de zamana yenik düşerek rengini kaybetmeye ve sararmaya başlar. Yaşla birlikte saramaya meyilli olan dişlerin sarıya dönen kısmı, aslında mine değil, dişin daha iç kısmında bulunan dentindir. Tüketilen şekerli ve asitli yiyecekler ise dişlerin daha erken yaşta sararmasına ön ayak olabilir, bu yüzden de tüketilen gıda ve besinlerin diş renklenmesinde yadsınamaz bir etkisi vardır. Aşırı düzeyde florüre maruz kalma, dişe darbe alma, gümüş rengi dolgu kullanımı ve genetik faktörler, dişlerin sararmasını etkileyen diğer unsurlar arasındadır.
Diş beyazlatma yöntemleri
Diş beyazlatma yöntemleri, hastanın ihtiyaçlarına göre değişebilmekte ve farklı şekillerde gerçekleştirebilmektedir. Diş beyazlatmada en iyi yöntem, kişinin diş yapısına ve sararmış dişlerinin ihtiyaçlarına en uygun olan yöntemdir. Temel olarak en sık başvurulan diş beyazlatma yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Ev tipi diş beyazlatma
Ev tipi diş beyazlatma, isminden de anlaşılacağı üzere tamamen hastanın uygulamasıyla gerçekleşen bir diş beyazlatma yöntemidir. Bu yöntem esnasında hasta, yalnızca bir kereye mahsus diş beyazlatma doktorunun ofisine gelir ve gerekli malzemeleri temin ettikten sonra beyazlatma uygulamasına evde devam eder. Ev tipi diş beyazlatmaya başlamadan önce diş kliniğinde ağız ölçüsü alınır. Ölçü alınmasının sebebi, bu ölçülere uygun bir beyazlatma plağının üretilecek olmasıdır. Klinik laboratuvar ortamlarında üretilen beyazlatma plaklarının içerisinde belirli miktarda beyazlatma jeli koyulur. Plak hazırlandıktan sonra hastaya teslim edilir ve gün içerisinde en az 4-6 saat kullanılması önerilir. Bu kullanım, düzenli olarak gerçekleştiğinde dişleri beyazlatacak ve tedavi sonunda kişinin daha beyaz dişlere sahip olmasını sağlayacaktır. Evde diş beyazlatma süresi ortalama 2 hafta sürmektedir. Hasta, 2 haftalık sürenin akabinde plak kullanımını bırakır. Yemek yeme ve konuşma alışkanlıklarından mahrum kalmaması adına bu plağın uykuda takılması tavsiye edilir, bu yüzden de bazı kaynaklarda ev tipi diş beyazlatma plağı aynı zamanda gece plağı olarak da bilinir. Ev tipi diş beyazlatmanın avantajları arasında sürekli olarak diş kliniğine gelmemek ve plağı gece vaktinde kullanabilmek yer almaktadır.
Lazer diş beyazlatma
Bir diğer diş beyazlatma yöntemi de ofis tipi diş beyazlatma yani lazer diş beyazlatma yöntemidir. Evde diş beyazlatmanın aksine ofis tipi diş beyazlatma isminden de anlaşılacağı üzere tamamen diş kliniğinde gerçekleşir. Dişlerin beyazlatılmasında kullanılan en temel etken lazerdir. Ev tipi diş beyazlatma bolca zamanı olan ve diş beyazlatma konusunda herhangi bir aciliyeti bulunmayan insanların tercih edebileceği bir yöntem iken ofis tipi diş beyazlatma ise bunların aksine, bir an önce dişlerini beyazlatmak isteyenlerin tercih edeceği bir prosedürdür. Örneğin düğünü öncesi daha beyaz dişlere sahip olmak ve bu büyük gününde ışıldamak isteyen gelin adayları, düğününden birkaç gün önce lazer ile diş beyazlatma yaptırtabilir.
Lazer ile diş beyazlatma nasıl yapılır?
Ofis tipi diş beyazlatma esnasında diş tabakasının üzerine, ev tipinde kullanılana benzer fakat daha etkili bir beyazlatıcı jel kullanılır. Bu jelin aktivasyonunu arttırmak için lazer kullanılır. Diş doktorunuz tarafından belirlenen miktarda sürülen jel, lazer ile daha aktif hale gelerek dişler üzerinde belli bir reaksiyon yaratarak dişlerin beyazlamasını sağlar. Bu noktada diş beyazlatma uygulamasını gerçekleştiren hekimin alanında uzman ve tecrübeli bir hekim olması çok önemlidir; zira yanlış miktarda jel kullanımı ya da eksik lazer uygulaması dişlerin istenen düzeyde beyazlık göstermemesine, dişeti ve periodontal dokularda hasara sebebiyet verebilir.
Diş minesinin yüzeyine uygulanan beyazlatma jeli lazerin yaydığı renkli ve tek fazlı monokromik ışınları sayesinde aktive edilir. Lazer ile etkileşime giren jel partikülleri diş minesinde hızlı bir beyazlatıcı etki göstererek 1 saat kadar kısa bir süre içerisinde dişlerin beyazlamasını sağlar. Lazer destekli, ofis tipi diş beyazlatmanın en büyük avantajlarından bir tanesi, 1 saat kadar kısa bir zaman dilimi içerisinde hastayı daha açık tonda dişlere kavuşturmasıdır. Elbette tedavinin emin ellerde, profesyonel çerçevelerde yapılıyor olmasının önemi çok büyüktür.
Kombin diş beyazlatma
Diş beyazlatma söz konusu olduğunda başvurulan bir diğer yöntem de kombine diş beyazlatma yöntemidir. Kombine diş beyazlatmada ev tipi ve ofis tipi diş beyazlatma prosedürleri birleştirilir. Tedavinin bir kısmı diş kliniğinde gerçekleşirken bir kısmı evde plak kullanımı ile tamamlanır.
Tek diş beyazlatma
Kapsamlı bir çürük ya da uzun süreli bir kanal tedavisi sonrası renk değişikliği bulunan dişlere uygulanan bu yöntem, renk bakımından diğer dişlere oranla bariz fark barındıran dişlere uygulanır. Burada amaç, hastada farkındalık oluşturan ve onu estetik açıdan rahatsız eden o tek dişi daha doğal, diğer dişlerle daha uyumlu bir renge kavuşturmaktır.
Diş beyazlatma sonrası
Diş beyazlatma sonrasında dişlerinizde hafif hassasiyet hissetmeniz oldukça olağandır. Prosedür esnasında dişler kısa bir süreliğine su kaybederler. Bu da dişlerdeki sinirlerin ısı değişikliğine karşı olan hassasiyetini etkiler. Beyazlatma sonrası hissedeceğiniz ufak sızı ve rahatsızlık hissi, işlemden sonra birkaç saat içerisinde ortadan kaybolacaktır. Eğer diş beyazlatmaya evde devam ediyorsanız, diş doktorunuzun size verdiği talimatlara birebir uyuyor olmanız ve gece plağınızı önerilenden ne eksik, ne de fazla kullanıyor olmanız çok önemlidir. İstediğiniz oranda beyaz dişlere ulaşmanın tek yolu, diş hekiminizin belirlediği talimatlara harfiyen uymaktan geçer.
Diş beyazlatma fiyat
Kanun gereği, web sitemizden fiyat yayınlayamıyoruz. Diş beyazlatma fiyatlarımızı öğrenmek için lütfen bizimle irtibata geçin.